Lifestyle

Dlaczego tak bardzo lubimy lawendę?

Powodem, dla którego tak bardzo kochamy lawendę, jest wiele wspaniałych zastosowań, jakie ta cudowna roślina ma do zaoferowania. Przede wszystkim lawenda jest jedną z najmniej inwazyjnych roślin na naszej planecie. Można go znaleźć w wielu różnych lokalizacjach i klimatach, co oznacza, że ​​można go znaleźć prawie w każdej części świata. Oznacza to również, że istnieje wiele różnych gatunków kwiatów lawendy dostępnych do uprawy, a każdy z nich ma własne unikalne cele, piękno i aromat.

Oprócz tego, że jest jedną z najmniej inwazyjnych roślin na naszej planecie, lawenda od dawna jest używana ze względu na jej piękno. W rzeczywistości lawenda jest jednym z najpopularniejszych składników kosmetyków i produktów do aromaterapii. Kwiat lawendy ma nie tylko wspaniały naturalny zapach, ale olej jest również używany na wiele innych sposobów, w tym do gotowania, potpourri, wody do kąpieli i nie tylko. A ponieważ lawenda jest tak prostą rośliną w uprawie, nie jest trudno wyhodować piękny, produktywny ogród lawendowy na własnym podwórku. Z łatwością możesz zamienić swój ogród w oazę spokoju – wraz z aromatycznymi roślinami i mnóstwem pięknych kwiatów lawendy!

Innym powodem, dla którego tak bardzo kochamy lawendę, jest jej przystępna cena. Lawenda jest dość łatwą w uprawie rośliną, co oznacza, że ​​często jest dobrym wyborem zarówno dla początkujących ogrodników, jak i doświadczonych ogrodników, którzy chcą coś dodać do swoich ogrodów. Można ją uprawiać praktycznie wszędzie, gdzie może utrzymać się roślina o średniej i dużej wielkości, a nawet dobrze rośnie w bardzo specyficznych warunkach. Jedną z najlepszych rzeczy w uprawie kwiatu lawendy jest to, że może ją uprawiać prawie każdy. Wymaga to sporej ilości dodatkowej opieki we wczesnych dniach, ale kiedy już to zrozumiesz, możesz po prostu zostawić to w spokoju. A przede wszystkim dla tych, którzy potrafią pielęgnować żywą roślinę, lawenda jest wspaniałym doświadczeniem edukacyjnym, ponieważ jest tak odmienną rośliną od wszystkich innych roślin, że my ”.

Dlaczego tak bardzo lubimy lawendę?

Lawenda to piękna roślina. Rosnąca jako roślina drzewiasta, kwitnie w pełnym słońcu, ale toleruje również półcień, dobrze przepuszczalną glebę i pełen do jasnego cienia. Jest byliną, dlatego należy ją sadzić od wiosny do późnego lata, chociaż na niektórych obszarach prawdziwy okres „kwitnienia” (a właściwie jesiennego wyglądu liści) trwa tylko kilka tygodni. Rozmnażanie jest możliwe przy użyciu sadzonek pobranych z rośliny rodzicielskiej, chociaż najlepszym okresem do rozmnażania lawendy jest jesień.

Kwiat lawendy ma dwa kwiaty na łodydze, przy czym większy kwiat wyrasta nad mniejszym. Oba kwiaty są długie i zwisające, z większym kwiatem na ziemi u góry, a mniejsze na ziemi. Gdy roślina kwitnie, jej długie łodygi kołyszą się i falują, a zapach wypełnia cały obszar. Oprócz romantycznego wrażenia, jakie wywołuje ta wspaniale pachnąca roślina, lawenda ma inne przyjemne zapachy – jaśmin, wyka, sosna i koniczyna to tylko kilka z nich.

Jak w przypadku większości bylin, jest stosunkowo łatwy w utrzymaniu. Uważamy, że trzymanie korzeni w wilgotnej glebie z dobrym drenażem sprawia, że ​​rośnie bardzo dobrze. Rośliny należy podlewać tylko wtedy, gdy gleba jest sucha, a do zapobiegania mączlikom i gąsienicom potrzebny jest odpowiedni środek owadobójczy.

Olejek eteryczny

Lawenda, pospolita roślina ogrodowa, przez wielu uważana jest za jeden z najlepiej pachnących kwiatów na świecie. W sztuce kulinarnej lawenda była używana głównie w żywności i napojach. W aromaterapii lawenda jest często używana w potpourri i substancjach zapachowych w mydłach, perfumach, szamponach, dezodorantach, dezodorantach, mydłach do prania, żelach pod prysznic, mydłach do kąpieli, świecach, kadzidłach oraz przy dekorowaniu wyposażenia domu. Lawenda (powszechnie znana jako lavandura angustifolia) jest często zanieczyszczona innymi gatunkami, takimi jak Lavandulas latifolium i Lavandulas flavifolium, które są hybrydami Lavandularis acidus, który sam często jest zanieczyszczony pyłkiem innego jeszcze nieznanego gatunku.

Wczesne badania pokazują, że wdychanie olejku lawendowego może złagodzić kilka różnych dolegliwości oddechowych. Wykazano, że inhalacja przynosi ulgę osobom z zatkaniem spowodowanym przeziębieniem i objawami grypy, a także osobom z przewlekłym zapaleniem oskrzeli. Może również złagodzić objawy alergicznego nieżytu nosa i zapalenia zatok, a także pomóc złagodzić kaszel i inne objawy grypopodobne. Wykazano również, że wdychanie łagodzi skutki alergii, na przykład wywołanych przez pyłki i inne zanieczyszczenia środowiska.

Badania wskazują, że olejek lawendowy stosowany jako olejek eteryczny ma właściwości przeciwlękowe i / lub przeciwspastyczne. Stwierdzono, że jest skuteczny w zmniejszaniu lęku i ataków paniki u osób cierpiących na ogólne zaburzenia lękowe. Badania pokazują, że oprócz działania uspokajającego olejek lawendowy może być pomocny w technikach relaksacyjnych dla osób praktykujących jogę lub medytację.

Skuteczność i bezpieczeństwo olejku lawendowego na zapalenie stawów

Jednymi z najpiękniejszych, pachnących kwiatów na świecie są kwiaty lawendy. Kwitnie wiosną i latem i ma długą żywotność. Lawenda rośnie w każdym stanie USA i jest wieloletnią rośliną, która jest bardzo odporna i może wytrzymać niektóre warunki suszy. Nie musisz czekać, aż nadejdzie czas, aby przyciąć kwiat lawendy, aby cieszyć się wieloma korzyściami, jakie zapewnia od wewnątrz. Lecznicze właściwości lawendy sprawiają, że jest popularnym dodatkiem do wielu rodzajów naturalnych terapii leczniczych.

Aromaterapia wykorzystuje lawendę, aby pobudzić zmysły węchu i smaku. Jest silnym środkiem antyseptycznym i może być stosowany na skaleczenia i oparzenia. Często łączy się go z innymi roślinami, takimi jak lawenda, rumianek, jałowiec, geranium, melisa, lawenda, nagietek, dąb, majeranek słodki, groszek, lantana biała, geranium, mięta, kwiat pomarańczy, petitgrain i tymianek. Niektórzy ludzie używają lawendy nawet na bóle zębów i bolesne dolegliwości stomatologiczne, takie jak bóle zębów, migrenowe bóle głowy, ropnie zębów, nerwobóle, skurcze mięśni, bóle pleców, zapalenie kości i stawów, półpasiec, półpasiec i reumatoidalne zapalenie stawów. Lawenda jest czasami dodawana jako składnik do herbaty oraz jedzenia i napojów.

W najnowszych badaniach naukowych związki aktywne zawarte w olejku lawendowym zmniejszają ból i obrzęki związane z zapaleniem stawów u zwierząt laboratoryjnych. W szczególności stwierdzono, że związek przeciwzapalny, eudaectyl, jest bardziej skuteczny w zmniejszaniu bólu w odpowiedzi na wstrząs gorącej stopy niż związek przeciwzapalny, allicyna. Wydaje się, że połączenie tych dwóch roślinnych substancji chemicznych pomaga zapobiegać tworzeniu się skrzepów, które gromadzą się w naczyniach krwionośnych i otaczających je tkankach otaczających stawy. Ponadto połączenie eudaectylu i allicyny wydaje się zwiększać skuteczność, z jaką karotenoidy, takie jak luteina i zeaksantyna, pomagają chronić oczy przed uszkodzeniem przez światło UV i pomagają zapobiegać zaćmie.

Działanie przeciwgrzybicze olejku lawendowego

Lawenda to łacińska nazwa oznaczająca „dziką lawendę”, odnosząca się zarówno do rośliny, jak i kwiatów lawendy, które pochodzą z Ameryki Północnej. Lavandula pochodzi od łacińskiej nazwy „lavra” oznaczającej lilię. Roślina jest aromatycznym, wieloletnim ziołem o ciemnozielonych liściach i dziwacznym kwiatku przypominającym różę. Zapach lawendy to połączenie cytryny i lawendy.

Lawenda ma szerokie zastosowanie w zależności od gatunku rośliny. Na przykład niektórzy używają olejków eterycznych z lawendy, aby zmniejszyć gorączkę, ponieważ lawenda jest bardzo skuteczna przeciwko żółtaczce. Ponadto lawenda jest stosowana w leczeniu infekcji skóry, takich jak trądzik, egzema, ospa wietrzna, opryszczka i inne. Olejek lawendowy został jednak uznany za właściwości przeciwbakteryjne, dlatego jest również stosowany w leczeniu infekcji dróg oddechowych, infekcji zatok, a także infekcji gronkowcem. Wiadomo, że po zmieszaniu z rozmarynem olejek lawendowy ma właściwości przeciwgrzybicze i jest popularnym lekarstwem na grzybicę i grzybicę sportowca.

W badaniu opublikowanym w Journal of Alternative Medicine wykazano, że dwóch kluczowych członków rodziny lawendy, a mianowicie lavandula i kamfora, ma silne działanie przeciwwirusowe. Ponadto zostały przebadane pod kątem czterech typów ludzkiego wirusa grypy A, z których trzy były wysoce odporne na A / HV-III. Badanie opublikowane w tym czasopiśmie jest ważne, ponieważ przedstawia najnowsze badania nad przeciwbakteryjnym potencjałem olejków lawendowych. Lawenda ma potencjał, by działać jako ważny lek naturalny, który może być stosowany miejscowo lub doustnie w leczeniu wielu problemów zdrowotnych.

Leczenie bezsenności lawendą

Lawenda jest używana od tysięcy lat i była używana w wielu kulturach jako naturalny sposób na pielęgnację skóry. Jest stosunkowo niedrogi i łatwy w uprawie na twoim podwórku lub w ogrodzie. Jeśli rozważasz wypróbowanie lawendy na skórę, możesz się zastanawiać, czy jest naprawdę skuteczna, a jeśli tak, to w jakiej ilości. Jeśli jesteś zainteresowany wypróbowaniem tej naturalnej rośliny dla swojej skóry, ale nie jesteś pewien, czy zadziała, czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o jej skuteczności i bezpieczeństwie stosowania na skórze.

Lawenda to zioło badane od wielu lat, a wyniki tych szeroko zakrojonych badań pokazują, że olejek lawendowy ma pewne korzystne działanie na skórę. Wykazano, że lawenda zmniejsza stan zapalny i łagodzi ból i swędzenie. Jednak, podobnie jak w przypadku każdego innego środka, ważne jest, aby zbadać skuteczność i bezpieczeństwo stosowania lawendy przed rozpoczęciem programu, w którym stosuje się ją w leczeniu przewlekłego bólu. Badania wskazują, że olejek lawendowy może być skuteczny w przypadku niektórych rodzajów bólu, w tym skurczów menstruacyjnych i bólu krzyża. Ponieważ jednak żadna pojedyncza substancja nie może zostać sklasyfikowana jako „specyficzny narkotyk”, a istnieją dowody na to, że olejek lawendowy może wchodzić w interakcje z innymi przyjmowanymi lekami, dlatego ”

Badania wskazują również, że u niektórych osób lawenda może przynosić korzyści poza bólem i stanem zapalnym. Został przebadany, aby pomóc w zaburzeniach snu, depresji, lęku i zaburzeniach nastroju i uważa się, że olejek lawendowy może pomóc złagodzić problemy z oddychaniem. W testach przeprowadzonych przez włoskich naukowców wykazano, że ma właściwości przeciwzapalne i stymuluje produkcję endorfin – naturalnego szczęśliwego leku organizmu. Wreszcie, badania wykazały, że lawenda może naturalnie pomóc w leczeniu alergii i wszelkiego rodzaju infekcji. Tak więc, niezależnie od tego, czy cierpisz na bezsenność, chroniczny ból czy inny problem ze skórą, poszukaj lawendy po relaksujący i leczniczy aromat, który pomoże Ci się zrelaksować.

 

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *